#18 Klaar voor de landelijke campagne?

Dat je bij de gemeenteraadsverkiezingen stemt op de volksvertegenwoordiger die naar jouw mening het beste zich kan inzetten is geen geheim. Net zoals dat de invloed van de landelijke politiek een uitslag kan maken en breken. Alle goede intenties ten spijt, de uitslag is geen weergave van de populariteit, het handelen, de behaalde resultaten, visie, locatie, personen etc van de lokale afdeling. Een debat op nationale tv in de weken of dagen voor de verkiezingen kan veel impact hebben. Het weer heeft zelfs invloed op het opkomstpercentage. Kortom, de lokale aspirant politici en hun vrijwilligers zijn ook hier niet te benijden.

Op de nationale tv

13 maart – 22.31u – NPO1 – Pauw, de macht en het vertrouwen

15 maart – 19.04u – NPO1 – NOS Nederland Kiest: De stemming

15 maart – 20.35u – NPO 1 – NOS Nederland Kiest: Het debat

16 maart – 20.36u – NOS Nederland Kiest: De uitslagen

16 maart – 21.30u – RTL4 Jinek & RTL Nieuws Uitslagenavond

16 maart – 00.00u – RTL4 Jinek & RTL Nieuws Uitslagenavond

NOS Nederland Kiest: Uitslagenavond

“Nederland gaat vandaag naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen en de NOS verzorgt traditioneel de uitslagenavond, die wordt gepresenteerd door Rob Trip en Simone Weimans. Malou Petter komt in Nederland Kiest: de Uitslagen met de exitpolls en de uitslagen. Politiek verslaggevers Ron Fresen en Arjan Noorlander bespreken de gevolgen voor de politieke verhoudingen, politiek deskundigen Josse de Voogd en Carolien van Ham zullen de uitslagen duiden.

Er zijn dit jaar exitpolls in zeven gemeenten. De eerste exitpoll die om 21.00 uur bekend wordt gemaakt is in Nieuwegein, waar volgens de NOS ‘gemiddeld Nederland’ stemt. De laatste exitpoll komt rond 22.30 uur uit Amsterdam. Vanaf 22.00 uur worden de eerste uitslagen verwacht uit de kleinere gemeenten.”

In de regio

Eerder gaf ik al aan dat RTV Oost vooral via radio en online aandacht besteed aan de gemeenteraadsverkiezingen. 4 jaar geleden stond ik nog in hun TV-studio voor duiding… Wil jij het NOS Nederland Kiest: het Radiodebat 2022 | NPO Radio 1 terugluisteren? Klik dan hier. Het Tv debat terugkijken van Salland1 doe je hier.

Hoe gaat het hier in Olst-Wijhe?

Het campagneweekend komt tot een eind! De budgetten voor online campagne worden volop besteed en zie ik in mijn timeline op Facebook terugkomen. Het aantal filmpjes is op een hand te tellen, alleen de VVD (op kandidaatniveau), Partij van de Sport (Let op! Oorwurm! Donutcare met een Partij van de Sport rap) en D66 (D66 Olst-Wijhe in gesprek met Johan Jonker) hebben iets met bewegend beeld geprobeerd. Op de deurmat vond ik flyers van het CDA & GroenLinks! Dit maakt het totaal 4, 2 meer dan in 2018.

Dit weekend waren er 2 grote politieke activiteiten: de politieke wandeling van de Partij voor de Sport nabij Infocentrum Den Nul en de #Stemmentrekker tour van het CDA (trekkers bezoeken kernen) waarbij gedeputeerde Eddy van Hijum ook even aanwezig was. Op maandag organiseert D66 een event: Kom in gesprek met Tweede Kamerleden met Tjeerd de Groot & Romke de Groot. Zie hieronder voor een sfeerbeeld van dit weekend:

Plaats een reactie