#13 Internationale Vrouwendag – Politica in Olst-Wijhe

In Roermond werd Mathilde Haan als eerste vrouwelijke raadslid geïnstalleerd voor de lokale Katholieke Kiesvereniging (1919). Op 2 januari 2019 hadden we in Nederland voor het eerst de situatie dat 1/3e van de zetels door vrouwen werd ingenomen (bron: De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden). ” Direct na de verkiezingen in 2018 was dit nog 34 procent, echter een recente telling toont dat nu nog maar 31 procent van de raadsleden vrouw is. Slechts in 7 van de 345 gemeenten is de helft (of meer) van de raadsleden vrouw.” (bron: Stem op een vrouw). En hoe doen we het in de gemeente Olst-Wijhe? Relatief gezien goed! Bekijk hieronder de inventarisatie van Stem op een vrouw – medio 2022.

In de politiek zijn minder vrouwen dan mannen actief als raadslid, wethouder of burgemeester. Ook op provinciaal, landelijk en Europees niveau zijn oudere blanke mannen in de meerderheid. In onze gemeenteraad is dat niet anders en gezien de kieslijsten zal hier ook niet veel verandering in komen. In 2018 waren zowel de burgemeester, gemeentesecretaris, griffier en de wethouders allen man. Anno 2022 is de griffier een vrouw: Raadsgriffier J.T.J.J. Jacqueline van Zwam. Welke partij wethouders mag leveren is nog niet bekend, immers de verkiezingen hebben nog niet plaatsgevonden, maar wellicht is hier kans op een toename in vrouwen. In 2018 waren alle lijsttrekkers man met uitzondering van D66 die Maartje Lof op 1 had staan. Kijken we naar de lijsten van 2022 dan zien we 2 vrouwelijke lijsttrekkers; Jolande Olthof (CDA) en Miriam Zijp (GroenLinks).

Wie zijn dan die vrouwelijke politici? In de gemeenteraad van Olst-Wijhe zitten momenteel 7 vrouwen (van de 17 beschikbare zetels), 2 hiervan zijn fractievoorzitter (waarvan 1 tijdelijk en 1 die het halverwege heeft overgenomen). De dames; Cynthia Roessink (GB), Jolande Olthof (fractievoorzitter CDA) & Elleke Steenbergen (CDA), Erna ter Haar (VVD), Petra Koekkoek (tijdelijk fractievoorzitter PvdA), Maartje Lof (D66) en Miriam Zijp (GroenLinks).

Actuele ontwikkelingen

– Het CDA heeft ism afdelingen in Raalte en Deventer een werkbezoek georganiseerd waarbij CDA-Kamerlid Hilde Palland (uit Kampen) aanwezig was. Het welbekende ABC-De Cirkel werd bezocht, kandidaat-wethouder Judith Compagner zit hier in de Raad van Commissarissen

– Olst-Wijhe in beeld, GB en de PvdA maken er werk van. De afgelopen tijd zien we op Twitter een aantal interacties tussen beide partijen (én hun kandidaten) waarbij het gisteren leek of alsof er sprake is van een block door GB op de PvdA (de officiële accounts)

– De opening van luchthaven Lelystad is (wederom) uitgesteld. Een onderwerp wat leeft in een groot gebied van Nederland en ook in Olst-Wijhe. Gaan we hier nog iets over horen in de campagne?

Plaats een reactie