#14 Wil jij meer vrouwen in de raad?

Wil je meer vrouwen in de raad? Dan is het Stemadvies van Stem op een vrouw om op een vrouw te stemmen die net buiten de boot zou vallen als je kijkt naar het te verwachten aantal zetels en rekening houdt met een eventuele wethouderskandidaat. Wat zou dit stemadvies voor Olst-Wijhe betekenen? Je leest het hieronder.

Wat is de huidige stand van zaken? Even het geheugen opfrissen (voor wie mijn blog over Internationale Vrouwendag – Politica in Olst-Wijhe gemist heeft): In de gemeenteraad van Olst-Wijhe zitten momenteel 7 vrouwen (van de 17 beschikbare zetels), 2 hiervan zijn fractievoorzitter (waarvan 1 tijdelijk en 1 die het halverwege heeft overgenomen). De dames; Cynthia Roessink (GB), Jolande Olthof (fractievoorzitter CDA) & Elleke Steenbergen (CDA), Erna ter Haar (VVD), Petra Koekkoek (tijdelijk fractievoorzitter PvdA), Maartje Lof (D66) en Miriam Zijp (GroenLinks).

Ga jij voor meer vrouwen in de raad? Denk dan eens na over een stem op:

GB: #8 Rietje Kuipers – van Dalen > Nu 4 zetels in de raad – Dit zou +1 betekenen qua vrouwenaantal waarmee ze uitkomen op 2 vrouwen.

CDA: #8 Ainhoa van der Horst op (op 7 staat huidig raadslid Elleke Steenbergen, op 9 oud-raadslid Ellis Lugtenberg-Oosterhuis en op 11 de kandidaat-wethouder Judith Campagner) – 4 zetels in de raad – Dit zou +1 betekenen qua vrouwenaantal waarmee ze uitkomen op 2 vrouwen.

VVD: #7 Margriet Wegman-Rikkink > 3 zetels in de raad. Dit zou +1 betekenen qua vrouwenaantal waarmee ze uitkomen op 2 vrouwen.

PvdA: #6 Bea van der Veen-van Diepen > 2 zetels in de raad. Dit wordt moeilijk aangezien de lijsttrekker traditioneel de meeste stemmen ontvangt en op plek 2 een vrouw staat.

GroenLinks: #3 Gerjo van der Horst > 2 zetels in de raad. Dit wordt moeilijk aangezien de lijsttrekker traditioneel de meeste stemmen ontvangt (tevens vrouw). Op nummer 2 staat een prominent GroenLinks lid (man).

D66: #4 Ria Sluiter > 2 zetels in de raad. Ria is de eerste vrouw op de lijst en zal het op voorkeursstemmen moeten winnen van 2 mannen die boven haar op de lijst staan.

PvdS: #2 Margot Gerritsen > 0 zetels in de raad. Is de eerste vrouw op de lijst en heeft alleen de lijsttrekker boven haar op de lijst staan.

Voorspelling: Los van overige voorkeurscampagnes en zetelschommelingen (daarmee kun je al zien dat de marge groot is) zou het betekenen dat we van 7 dames naar 5 dalen. Met een actie als Stem op een vrouw en wat mitsen en maren zou dit kunnen uitkomen op 9.

Plaats een reactie